Hakemistoon

Lindman

Ohjaaja Åke Lindman ohjeistaa näyttelijä Paavo Kerosuota tulitaistelukohtausta varten.

Vuosanka sotatilassa

Åke Lindmanin sotaelokuva Etulinjan edessä etenee aikataulussaan

Vuosangan ampuma-alueella kuvataan jälleen ohjaaja Åke Lindmanin sotaelokuvaa Etulinjan edessä. Viime perjantaina 57 kuvauspäivästä käynnissä oli numero 36.

- Muista laittaa kännykkä kiinni tai tulee kalliiksi. Nimittäin se jolla soi puhelin tarjoaa kierroksen kaikille, tuotantopäällikkö Tuomo Pesonen huomauttaa saavuttaessa kuvauspaikalle. Elokuvan tuotantotiimiin kuuluu 65 henkilöä ja kymmenen näyttelijää, lisäksi paikalle on saapunut bussilastillinen avustajia Kainuun Prikaatilta, joten lienee viisainta sammuttaa puhelin.

Tuntien työ ohi sekunneissa

- Hiljaisuus! Harjoitus!

Juoksuhaudan laidalla näyttelijä Christoffer Westerlund harjoittelee Suomi-konepistoolin lippaanvaihtoa ja kohtausta, jossa hän yllättää venäläiset sotilaat korsustaan.

- Sarrrja, sarrrja, Westerlund huutaa.

Kun kuvio on selvä asennetaan stuntmiesten kehoon luodin osumaa kuvaavia erikoistehosteita, ja Westerlundin alias Allan Finnholmin ase ladataan paukkupatruunoilla.

- Kuvaus! Ääni käy! Ykkönen käy!

- Börja, Lindman huutaa ja koko aamun valmistelut vaatinut kohtaus on ohi muutamissa sekunneissa.

Ohjaaja kertoo kuvausten etenevän aikataulussa, vaikka tehosteiden kanssa kuvaaminen on välillä kovin hidasta.

- Täytyy olla erittäin varovainen räjähteiden kanssa, Lindman selittää.

Perustuu tositapahtumiin

Elokuva kertoo eversti ja Mannerheim-ristin ritari Alpo K. Marttisen komentaman Jalkaväkirykmentti 61:n taisteluista Syvärillä 1942-43. Tuotantopäällikkö Pesonen kuvailee elokuvaa enemmänkin dokumentaariseksi kuin fiktiiviseksi, sillä elokuvan tapahtumat ja henkilöt pohjautuvat nimiään myöten tositapahtumiin. Tarinaa kerrotaan veteraanien muistelmien pohjalta, osa heistä on mukana kuvauspaikalla kertomassa kohtausten kulusta ja auttamalla niiden autenttisuuden luomisessa.

Yksi kuvauksia päivittäin seuraavista veteraaneista on Harry Järv. Hän johti sodassa yli 200 tiedustelu- ja tuhoretkeä linjojen taakse. Järvi kertoo osastonsa olleen hyvin poikkeuksellinen, mutta silti komentajansa arvostama.

- Olimme hyvin epäsotilaallisia, mutta erittäin tehokkaita. Marttinen ymmärsi meitä, ja me saimme toimia omalla tavallamme, koska me olimme tehokkaita ilman tappioita, Järv muistelee.

Järv kertoo kuljettaneensa kameraa mukanaan kaikkialla ja ikuistaneensa monia taisteluita suoraan etulinjasta.

- Tämän elokuvan tapahtumat perustuvat pitkälti ottamiini valokuviin, hän esittelee koostamaansa valokuvakirjaa.

Muistutukseksi historiastamme

Järvin osastossa oli enimmäkseen suomenruotsalaisia ja ruotsalaisia vapaaehtoisia. Ohjaaja ihmetteleekin, ettei heistä ole kerrottu jo aikaisemmin. Hän kertoo elokuvan kuvaavan sotilaiden ystävyyttä ja lähes yli-inhimillisiä suorituksia.

- Halusin tehdä tämän elokuvan, koska näiden miesten tarina on uskomaton, Lindman hehkuttaa. - Suomalaiset eivät saa unohtaa sotiaan. Kun maailmalla soditaan jatkuvasti, on terveellistä muistuttaa heitä myös omasta historiastamme.

Lindman kertoo, että Etulinjan edessä on ensimmäinen kahden sotaelokuvan sarjasta. Toinen osa, Tali - Ihantala 1944, kertoo yhdestä suurimmasta Suomessa käydystä torjuntataistelusta. Elokuvan on tarkoitus valmistua vuosi Etulinja edessä jälkeen. Ohjaaja kertoo suunnittelevansa myös suomalaisista kaukopartiomiehistä kertovan elokuvan kuvaamista.

Ensi-ilta helmikuussa

Lindman valitsi Vuosangan elokuvan kuvauspaikaksi jo pari vuotta sitten. Alueen valintaan vaikutti olennaisesti se, ettei Vuosanka ole niin aktiivisessa käytössä kuin monet muut Puolustusvoimien harjoitusalueet.

Sotaelokuvan kuvausmaastona Vuosanka on ihanteellinen sillä erikoistehosteiden aiheuttamat vahingot eivät haittaa. Lisäksi maisemaan jo valmiiksi kuuluu räjähdyksissä ja tulituksessa katkenneita puita.

Elokuvan budjetiksi Pesonen arvioi noin 3,5 miljoonaa euroa. Summan hän kertoo olevan suomalaiseksi elokuvaksi suuri, mutta muistuttaa, että kyseessä on sotaelokuva.

Suomen ensimmäinen ruotsinkielinen sotaelokuva Främom främsta linjen - Etulinjan edessä -elokuva saa ohjaajan mukaan ensi-iltansa ensi helmikuussa. Suunnitteilla on myös ennakkonäytöksen järjestäminen kuhmolaisille avustajille ennen teatterilevityksen avaavaa ensi-iltaa Helsingissä.