Artikkelihakemistoon

Kuhmon kaupungin sivistyslautakunta

Kokous 23.03.2004 (§ 26 ja 28)

Läsnä:

Kilpeläinen Onni V. puheenjohtaja

Malinen Martti jäsen

Malinen Vieno jäsen

Pesonen Hannu jäsen

Pääkkönen Sirpa jäsen

Suihko Tarmo jäsen

Väisänen Anja jäsen

Väisänen Leo jäsen

Perttila-Turunen Outi varajäsen

Kähkönen Riikka kaupunginhallituksen edustaja

Heikkilä Timo vapaa-aikatoimenjohtaja

Määttä Terttu pöytäkirjanpitäjä

----------------

PÖYTÄKIRJANTARKASTAJAT

§ 26 Pöytäkirjantarkastajiksi valittiin Martti Malinen ja Hannu Pesonen

KULTTUURIAVUSTUKSET

§ 28 Kulttuuriavustukset ovat olleet haettavana 5.3.2004 mennessä. Määräaikaan mennessä sivistyslautakunnalle tuli hakemuksia yhteensä 18 kpl yhteissummaltaan 39.185 euroa. Jaettava määrä on 6.700 euroa. Hakemuksista on tehty liitteenä oleva yhteenveto, liite. Sivistyslautakunnan hyväksymien avustusohjeiden mukaan paikallisen kulttuuritoiminnan tukemisella tarkoitetaan kulttuuritoimintaa harjoittavien yhteisöjen ja yksityishenkilöiden taloudellista avustamista.

Avustusta jaettaessa kiinnitetään huomiota siihen, miten lisätään, monipuolistetaan ja laadullisesti kehitetään paikallista kulttuuritarjontaa. Ohjeiden mukaan kohdeavustuksia voidaan myöntää rekisteröidyille yhdistyksille sekä sellaisille rekisteröimättömille yhteisöille, ryhmille sekä yksityisille henkilöille, jotka harjoittavat kulttuuritoimintaa. Kohdeavustuksin voidaan tukea myös sellaisten yhdistysten harjoittamaa paikallista kulttuuritoimintaa, joiden toiminta on sääntöjen mukaan pääasiallisesti muuta kuin kulttuuritoimintalain 2 §:ssä määriteltyä kulttuuritoimintaa, mikäli tähän toimintaan ei saada tukea muuta kautta.

Yksityisille taiteenharjoittajille myönnettävillä avustuksilla parannetaan edellytyksiä taiteelliseen työskentelyyn. Myös harrastajan tukeminen esim. matka- tai koulutusavustuksen muodossa on tarkoituksenmukaista.

Kaupunginhallitus päätti 16.2.2004 (§ 70) jakaessaan yleisavustukset, että lautakuntien tulee huomioida omia avustuspäätöksiä tehdessään kaupunginhallituksen tällä päätöksellä myönnetyt avustukset. H

akijoista kaupunginhallitukselta on samaan tai samankaltaiseen toimintaan saanut avustusta Jonkerin kyläseura ry 200 euroa. Lisäksi Eläviä kuvia yhdistys hakee sivistyslautakunnalta avustusta elokuvasarjan esittämiseen yhteistyössä Kuhmon elokuvakerhon kanssa.

Kuhmon elokuvakerho on saanut avustusta elokuvakerhon toiminnan turvaamiseen kaupunginhallitukselta 1000 euroa.

Myöskin Kuhmon Mieslaulajat ry on saanut yleisavustusta 400 euroa.

Kirjastotoimenjohtajan esitys: Sivistyslautakunta päättää myöntää avustukset liitteen mukaisesti, liite.

Lisäksi sivistyslautakunta päättää panna päätöksen välittömästi täytäntöön oikaisuvaatimuksesta huolimatta, koska oikaisuvaatimus tai myöhemmin mahdollisesti tehtävä valitus ei käy täytäntöönpanon johdosta hyödyttömäksi. Sivistyslautakunta päättää, että ennen avustusten maksatusta pyydetään avustuksen saajilta kirjallinen sitoumus avustuksen palauttamisesta, mikäli päätös muutoksenhaun johdosta myöhemmin muuttuu.

Esittelijän päätösehdotus: Sivistyslautakunta päättää hyväksyä kirjastotoimenjohtajan esityksen.

Merkitään, että sivistyslautakunta kuuli kokouksen aikana asiantuntijana kirjastotoimenjohtaja Eero Hartikaista liittyen pykälään.

Päätös: Sivistyslautakunta yksimielisesti hyväksyi esittelijän päätösehdotuksen.

Kokous 18.05.2004 (62 §)

Läsnä:

Kilpeläinen Onni V. puheenjohtaja

Karjalainen Tuulikki varapuheenjohtaja

Malinen Martti jäsen

Malinen Vieno jäsen

Pääkkönen Sirpa jäsen

Suihko Tarmo jäsen

Väisänen Anja jäsen

Väisänen Leo jäsen

Schroderus Arto varajäsen

Kähkönen Riikka kaupunginhallituksen edustaja

Heikkilä Timo vapaa-aikatoimenjohtaja

Määttä Terttu pöytäkirjanpitäjä

KUHMON ELOKUVAKERHO RY:N OIKAISUVAATIMUS KULTTUURIAVUSTUSTEN JAKAMISESTA

§ 62 Tyytymättömänä sivistyslautakunnan 23.3.2004 (28 §) kohdalla tekemään päätökseen kulttuuriavustusten jakamisesta Kuhmon elokuvakerho ry on tehnyt 14.4.2004 päivätyn oikaisuvaatimuksen, jossa vaaditaan sivistyslautakunnan päätöksen kumoamista ja avustushakemuksien uudelleen käsittelyä.

Oikaisuvaatimuksen perustelut ovat seuraavat: "Päätöksen tekemiseen sivistyslautakunnan kokouksessa on osallistunut Kuhmon Sos.-dem. Työväenyhdistys ry:n puheenjohtaja Martti Malinen, jonka nimi esiintyy myös kahdessa asiakirjassa, joissa selkeästi on ilmaistu mainitun yhdistyksen kielteinen asenne sekä Kuhmon elokuvakerho ry:n että sen puheenjohtajan elokuvatoimintoja vastaan.

Edelleen Kuhmon elokuvakerho ry kirjoittaa, että liitteenä ovat jäljennökset Kuhmon Sos.- dem. Työväenyhdistys ry:n/Korpikinon nimissä 20.1.2002 Suomen elokuvateatteriliitto SEOL ry:lle sekä elokuvatoimistoille osoitetusta, puheenjohtaja Martti Malisen sekä elokuvateatterivastaava Anja Alangon allekirjoittamasta kirjeestä, jossa todetaan mm. "On ihmeellistä, jos kaupunki haluaa toisella kädellä tukea elokuvateatterin pysyvyyttä ja toisella kädellä kaataa sitä elokuvakerhon avulla." Edelleen Malinen on elokuvateatterivastaava Anja Alangon kanssa allekirjoittamassaan Kuhmon poliisilaitokselle toimitetussa kirjeessä 6.3.2003 todenneet: "Mitä tulee johtokuntamme mielipiteisiin, että pidämme elokuvakerhoa kilpailijana omalle toiminnallemme, toteamme että johtokuntamme kokee asian näin ja sillä on oikeus ilmaista oma käsityksensä myös jäsenliitolleen SEOL:ille." (Viimeksi mainitussa kirjeessä esitetyt väitteet Kuhmon elokuvakerho ry:n puheenjohtaja Jukka Lankisen Malisen, Pelkosen ja Alangon esteellisyysasioihin liittyvistä perusteettomista ja valheellisista väitteistä eivät pidä paikkaansa, sillä mitään tämäntapaista ei ole esitetty). Kun otetaan huomioon Martti Malisen asema Kuhmon Sos.-dem. Työväenyhdistyksen johtokunnan puheenjohtajana ja työväenyhdistyksen kirjeissä 20.1.2002 ja 6.3.2003 ilmaistu käsitys vallitsevasta kilpailutilanteesta Kuhmon elokuvakerho ry:n harjoittamaan elokuvatoimintaan nähden sekä kirjeestä 20.1.2002 ilmenevä johtokunnan kielteinen asenne kaupungin varoista elokuvakerhon toimintaan annettavaan tukeen, luottamuksen Malisen puolueettomuuteen Kuhmon elokuvakerho ry:n avustushakemusta käsiteltäessä voidaan katsoa vaarantuneen siten kuin hallintomenettelylain 10 §:n 1 momentin 6 kohdassa tarkoitetaan. Malinen on siten ollut esteellinen osallistumaan käsittelyyn sivistyslautakunnassa. Tämän vuoksi katsomme, että ko. päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä."

Sivistyslautakunta käsitteli kulttuuriavustuksia 23.3.2004 §:n 28 kohdalla. Kokouksessa oli läsnä sivistyslautakunnan jäsen Martti Malinen, kuten Kuhmon elokuvakerho sanoo. Malinen oli myös läsnä §:n 28 kohdalla.

Esteellisyysperusteet, joihin Kuhmon elokuvakerho ry viittaa ovat 1.1.2004 voimaantulleessa hallintolaissa (28 §). Ne ovat seuraavat: Virkamies on esteellinen:1) jos hän tai hänen läheisensä on asianosainen; 2) jos hän tai hänen läheisensä avustaa taikka edustaa asianosaista tai sitä, jolle asian ratkaisusta on odotettavissa erityistä hyötyä tai vahinkoa; 3) jos asian ratkaisusta on odotettavissa erityistä hyötyä tai vahinkoa hänelle tai hänen 2 momentin 1 kohdassa tarkoitetulle läheiselleen; 4) jos hän on palvelussuhteessa tai käsiteltävään asiaan liittyvässä toimeksiantosuhteessa asianosaiseen tai siihen, jolle asian ratkaisusta on odotettavissa erityistä hyötyä tai vahinkoa; 5) jos hän tai hänen 2 momentin 1 kohdassa tarkoitettu läheisensä on hallituksen, hallintoneuvoston tai niihin rinnastettavan toimielimen jäsenenä taikka toimitusjohtajana tai sitä vastaavassa asemassa sellaisessa yhteisössä, säätiössä, valtion liikelaitoksessa tai laitoksessa, joka on asianosainen tai jolle asian ratkaisusta on odotettavissa erityistä hyötyä tai vahinkoa; 6) jos hän tai hänen 2 momentin 1 kohdassa tarkoitettu läheisensä kuuluu viraston tai laitoksen johtokuntaan tai siihen rinnastettavaan toimielimeen ja kysymys on asiasta, joka liittyy tämän viraston tai laitoksen ohjaukseen tai valvontaan; tai 7) jos luottamus hänen puolueettomuuteensa muusta erityisestä syystä vaarantuu.

Hallintolain 29 §:n mukaan virkamiehen esteellisyyttä koskeva kysymys on ratkaistava viipymättä. Virkamies ratkaisee itse kysymyksen esteellisyydestään. Monijäsenisen toimielimen jäsenen ja esittelijän esteellisyydestä päättää kuitenkin toimielin. Monijäseninen toimielin päättää myös muun läsnäoloon oikeutetun esteellisyydestä. Jäsen tai esittelijä saa osallistua esteellisyyttään koskevan asian käsittelyyn vain, jos toimielin ei olisi ilman häntä päätösvaltainen eikä hänen tilalleen ole ilman huomattavaa viivytystä saatavissa esteetöntä henkilöä. Esteellisyyttä koskevaan päätökseen ei saa hakea erikseen oikaisua eikä muutosta valittamalla.

Oulun hallinto-oikeus on antanut päätöksen lähes vastaavasta jutusta (Oulun hallinto-oikeus 11.6.2003 03/0267/1). Kyseessä on Kuhmon elokuvakerhon tekemä kunnallisvalitus kaupunginhallituksen päätöksestä, Päätöksessään hallinto-oikeus on ottanut kannan, että henkilön asema työväenyhdistyksessä ja työväenyhdistyksen harjoittamassa elokuvateatteritoiminnassa ja eräässä kirjeessä ilmaistu käsitys vallitsevasta kilpailutilanteesta valitsijayhdistyksen harjoittamaan elokuvakerhotoimintaan nähden sekä kirjeestä niin ikään ilmenevä kielteinen asenne kaupungin varoista elokuvakerhon toimintaan annettavaan tukeen, luottamuksen henkilön puolueettomuuteen asiaa käsiteltäessä voidaan katsoa vaarantuneen siten kuin hallintomenettelylain 10 §:n 1 momentin 6 kohdassa tarkoitetaan.

Henkilö on siis ollut esteellinen ja siten päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä. Hallintolain 28 § 1 momentin 7. kohta on samansisältöinen em. hallintomenettelylain 10 §:n 1 momentin 6. kohdan kanssa.

Kirjastotoimenjohtajan esitys:

Sivistyslautakunta toteaa, ettei se ole ollut tietoinen tehdessään päätöstä kulttuuriavustusten jakamisesta jäsenensä Martti Malisen mahdolliseen esteellisyyteen vaikuttavista seikoista.

Samalla sivistyslautakunta katsoo Martti Malisen olleen em. päätöstä tehdessä esteellinen ja hyväksyy siten Kuhmon elokuvakerho ry:n oikaisuvaatimuksen ja kumoaa päätöksensä 23.3.2004 § 28 kulttuuriavustusten jakamisesta.

Esittelijän päätösehdotus: Sivistyslautakunta päättää hyväksyä kirjastotoimenjohtajan esityksen.

Merkitään, että sivistyslautakunta totesi Martti Malisen tekemän ilmoitusten johdosta hänet esteellisiksi tämän asian käsittelyyn hallintolain 28 §:n 1 momentin 7 kohdan perusteella.

Esteelliset poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Päätös: Sivistyslautakunta yksimielisesti hyväksyi esittelijän päätösehdotuksen.