Artikkelihakemistoon

Keskustelua

Kajaanin elokuvatoiminnasta

Professori Peter von Bagh julkaisi Filmihullun numerossa 6/2003 Kajaanin kaupunginjohtajalle viime kesänä lähettämänsä kirjeen, jossa hän kritisoi voimakkaasti Kajaanin kaupungin päättäjien toimia rakenteilla olevan elokuvakeskuksen vaiheisiin ja taannoisiin yrittäjävalintoihin. Kajaanin elokuvakerhon entinen puheenjohtaja Timo Keski-Orvola kirjoitti jo aiemmin samasta aiheesta Filmihullun numerossa 2/2002 ja Kajaanista lähtöisin oleva elo- kuvakriitikko Mikael Fränti kommentoi asiaa Helsingin Sanomissa 12.8.2002.

Kaikilla näillä kirjoittajilla on ollut yhteinen huoli Kajaanin elokuvatoiminnan tulevaisuudesta ja viime syksynä toimintansa lopettamaan joutuneen Kino Sisun pääomistajan ja Kajaanin elokuvakerhon sihteerin Tapio Nevalaisen pitkän ja ansiokkaan työn hukkaan valumisesta.

Koska Peter von Bagh jakaessaan vastuita kuvaamansa tilanteen syntymiseen, antaa muutamia nimikkeitä Kajaanissa elokuvakerhon piirissä toimiville "tyypeille", lienee paikallaan muutamalla sanalla kommentoida asiaa Kajaanin elokuvakerhon kannalta.

***

Peter von Bagh ei kirjoituksessaan esitä perusteita sanavalinnoilleen, mutta lähtökohtana lienee ollut kerhon valitsema neutraali linja uuden elokuvakeskuksen yrittäjäasiassa. Elokuvateatteriasiassahan kerho on ollut aloitteellinen vuosikausia, oikeastaan siitä asti kun viimeinen elokuvateatteriksi rakennettu kiinteistö Kino Ratto lopetti toimintansa vuonna 1986 ja kiinteistö purettiin.

90-luvun alun lama kaatoi sitten yhden jo pitkällä olleen uudisrakennushankkeen ja viimeksi 90-luvun lopulla elokuvakerho teki lähes 1500 allekirjoituksella varustetun aloitteen uuden teatterin saamiseksi kaupunkiin. Sittemmin useista esillä olleista hyvistä ja välillä vähän huonommistakin vaihtoehdoista huolimatta kaupunki ei päätöstä elokuvateatterin rakentamisesta saanut aikaan. Se, mikä sai kaupungin lopulta päätymään nykyiseen vaihtoehtoon, jossa vanhojen kiinteistöjen käyttämisen sijasta rakennetaan uusi elokuvakeskus, ei ole kerhon tiedossa. Tällä hetkellä pääasia kuitenkin on, että Kajaaniin saadaan uusi ajanmukainen elokuvakeskus parhaalle mahdolliselle paikalle.

***

Uuden teatterin yrittäjäva1intaan elokuvakerholla ei ole ollut mahdollisuutta vaikuttaa. Kerhoa ei valintaprosessissa kuultu eikä kerhon valta muutenkaan ulotu kaupungin liiketoiminnallisiin kilpailuttamisiin.

Toisaalta kilpailussa mukana ollut yrittäjä Tapio Nevalainen on koko ajan toiminut myös Kajaanin elokuvakerhon hallituksessa ja hänen omistamansa teatteri kerhon esityspaikkana, joten kaupungin kulttuuriavustuksia toimintansa pyörittämiseen saavana yhdistyksenä elokuvakerho ei voinut olla vaikuttamassa kaupungin päättäjien ratkaisuihin.

Tapio Nevalainen ei sitä toki koskaan pyytänytkään, vaan kerhon toiminta pidettiin puolin ja toisin selkeästi erillään Kino Sisun yritystoiminnasta.

***

Kun viime syksynä selvisi, että Kino Sisu joutuu lopettamaan, uhkasi elokuvakerhonkin toimintaan tulla katkos. Kerhon jäsenten hartaiden toiveiden ja Matila & Röhr Productionsin kanssa käytyjen yhteistyöneuvottelujen jälkeen kerho päätti jatkaa toimintaansa Kajaanin kirjaston Kino Kalevalassa -entisessä toimipaikassaan, mutta uuden yrittäjän kanssa. Elokuvakerho on historiansa aikana usein joutunut sopeutumaan muuttuneisiin tilanteisiin niin teattereiden kuin yrittäjienkin suhteen.

Olemme toki iloisia siitä, että Kajaaniin saadaan uusi teatteri, mutta olemme myös vankasti sitä mieltä, että tärkeintä on elokuvien laatu ja niiden sisältö, eivät seinät ja pehmeät penkit.

Olemme myös sitä mieltä, että Kajaanin kokoisessa pikkukaupungissa tarvitaan elokuvakerhoa monipuolistamaan kaupallista elokuvatarjontaa ja pitämään edelleen huolta Kajaanin maineesta hyvänä elokuva- kaupunkina olipa yrittäjänä Tapio Nevalainen, Matila & Röhr Productions tai joku muu.

***

Yhteistyö MRP:n kanssa on lähtenyt hyvin käyntiin ja tätä kirjoitettaessa kevään erinomaista esityssarjaa on ollut seuraamassa enemmän jäseniä kuin kertaakaan Kino Raton lopettamisen jälkeen. 90-luvun lopun notkahduksen jälkeen alkanut nousu jatkuu.

Mitä uusi elokuvakeskus sitten tuo tullessaan on vielä avoinna, mutta uskomme, että kerhonkin toiminta jatkuu uusissa tiloissa entistä virkeämpänä. Mielestämme paras tapa jatkaa myös Tapio Nevalaisen työtä Kajaanin elokuvakulttuurin hyväksi on edelleen viedä eteenpäin elokuvakerhon toimintaa.

Kajaanin elokuvatoiminnan historiaan ja nykypäivään kannattaa käydä tutustumassa elokuvakerhon erinomaisilla kotisivuilla osoitteessa www.saunalahti.fi/elokuvat.

Kajaanissa 28.1.2004

Kajaanin Elokuvakerho

ESA HEIKKINEN puheenjohtaja