Artikkelihakemistoon

Kuhmolainen 25.9.1973

NUORTEN SIVU

EE-ÄLLÄ-OO-KOO-UU-VEE-AA kerho

"Kun kuulen sanan kulttuuri, poistan varmistimen pistoolistani", sanoo suomalaisessa kirjallisuudessa esiintyvä kenraalihahmo ja kuvaa lausahduksellaan monien suomalaisten ennakkoluuloista suhtautumista kulttuuriin. Kuitenkin kulttuuria on kaikki mitä teemme, mitä olemme, missä asumme. Suppeammassa merkityksessä kulttuuriin sisällytetään taiteet, joihin myös elokuva luetaan.

Ensimmäiset elokuvaesitykset 1800-Iuvun lopulla todensivat ih­miskunnan ja etenkin taiteilijoiden ja keksijöiden vuosituhantisen haaveen liikkeen tallentamisesta. Elokuvasta muodostui lyhyessä ajassa suuria joukkoja, kansaa tavoittava kulttuurimuoto, mutta myös kalliin valmistusmenetelmänsä vuoksi kaupallinen, laskelmoiva liikeyritys.

Ensimmäiset elokuvankatsojat ryömivät kauhuissaan penkkien alle, kun valkokankaalla puksuttava juna syöksyi kohti, tai pitivät elokuvaa julmana ja verisenä, koska se silppusi ihmisiä osiin: joskus näkyi vain pää, joskus kädet tai jalat. Mutta aikaa myöten elokuvan keinoihin totuttiin. Tähän. tottumiseen perustuu myös se, että monet meistä. pitävät parhaimpina elokuvina kaavamaisia, itseään toistavia television esittämiä sarjaelokuvia tai väkivalta- ja seksifilmejä. Sillä: tarjonta luo kysynnän. Elokuvan kaupustelijat nukuttavat meidän aivomme yhteen ja samaan uneen, josta herääminen on vaikeaa.

Me emme näe Suomessa läheskään kaikkia eri kulttuurimaissa valmistuneita elokuvia. Me näemme, jos seuraamme vain televisiota, melkein yksinomaan USA: laista tai USA:laisella rahalla tuotettua elokuvaa. Ja se ei ole todellista maail­man kuvaa vastaava tilanne, eivätkä ne elokuvat ole edes maailman parhaat myyntimiehet ja niihin meidät on totutettu.

Hyvä elokuva ei tuudita meitä päiväuniin, vaan herättää todellisuuteen, avaa silmämme näkemään ja korvamme kuulemaan enemmän, auttaa meitä ajattelemaan enemmän, tuntemaan enemmän, ymmärtämään enemmän. Se ei ole ikävä ja pitkäveteinen, jos aistimme toimivat. Se voi olla komedia, villinlännenelokuva tai sotaelokuva, mutta niilläkin on rajansa.

Elokuvassa fyysinen toiminta tai puhe eivät ole koko sisältö. Voimme suurella kankaalla katsoa ihmisten mielenliikkeitä, jotka näkyvät kasvoista, voimme tutkia tilaa, jossa henkilöt ovat, maisemaa, rakennuksia, lavastuksia - kaikilla niillä on oma merkityksensä ja sisältönsä. Hyvän elokuvan katsominen on luova tapahtuma: me katsojat luomme aivoissamme elokuvan, joihin elokuvantekijät antavat ainekset.  

Kuhmon elokuvakerhossa on tarkoituksena mahdollisuuksien mukaan katsoa hyviä ja myös historiallisesti merkittäviä elokuvia. Kerhossa on jäseniä yli 180, joista ehdoton enemmistö nuoria. Ongelmat, joita toiminnan alkuvaiheessa aina esiintyy, ovat voitettavissa esitystilaan, peruskoulun ala-asteen kaltevalattiainen erikoisluokka (kiitos kouluneuvostolle), tulee kalustus vielä tänä syksynä; projektorihuolet (tällä hetkellä on käytössämme Säästöpankin meille ystävällisesti lainaama kone) ja turhan pieni valkokangas, joka sekin saataneen korvattua suuremmalla  lähiaikoina.

Elokuvakerho pyrkii järjestämään myös ilmaisnäytöksiä kaikille kuntalaisille. Tämän syksyn päätilaisuus tulee olemaan komediaelokuvatapahtuma, jonka merkeissä elokuvia esitetään myös perukkalaisille. Tähän toimintaan kerho on saanut nuorisolautakunnalta määrärahan.

Pitemmällä tähtäimellä on tavoitteena pidettävä oikean; mahdollisesti kunnallisen, 35 mm-elokuvateatterin saamista keskustaan. Ilahduttavaa on, että perukassa kunnallinen elokuvatoiminta alkanee jo ensi vuonna, kun uusi, elokuvalaittein varustettu kirjastoauto lähtee liikkeelle.

Tiedämme kaikki, että Suomen koululaitos ei ole vielä lähelläkään omaehtoiseen, oivaltavaan ajatteluun ohjaavaa koulumuotoa vaan tietojen jakelulaitos. Kulttuuri eri muodoissaan, myös elokuvakulttuuri, tarjoaa parhaimmillaan vapaamman, avoimemmin maailmaan suhtautuvan näkökulman.

                                                                                                    Timo Linnasalo

                                                                                                    elokuvatyöntekijä