Artikkelihakemistoon

Kuhmolainen 18.6.1993

LUKIJAN ÄÄNI: Eihän toki vain asenteellisuutta?

Tavoilleen uskollisena paikallislehtemme kiillottaa jälleen 8.6. vain mitalin toista puolta. Ei voi olla epäilystäkään tasapuolisuudesta, kun juttu työväentalon vuokrauksesta käsitellään. Koska Kuhmolainen ei vaivautunut tutustumaan valituksen sisältöön, saanemme hiukan valaista myös mitalin kääntöpuolta. Valituksen perustelut olisivat myös olleet tiedotettavissa, mutta kun ei niin ei!

Kuhmon Sos.-dem. Työväenyhdistys r.y:n valituksen allekirjoittajat ovat yhdistyksen päättämät allekirjoittajat. Valituksen teki yhdistys virallisella päätöksellään, joten turhaan Kuhmolaisessa allekirjoittajia nokitellaan. Eipähän ollut kaupunginhallituksen selityksen allekirjoittajia nimeltä mainittu, mutta tapahan se on tuokin ja siihen tottuu!

Työväenyhdistys lähetti todellakin kaupungille laskun siitä, että kaupunki piti hallussaan sen tiloja maaliskuun loppuun ylläpitämällä sopimusta Kino-Ässän kanssa. Kaupunki peri Kino-Ässältä korvauksen joka esityskerrasta ja myös kansalaisopisto on aina maksanut elokuvateatterin käytöstä käyttökertojen mukaan. Valtionosuuteen oikeuttava meno on ollut viime vuosina 650 mk/kerta. Järjelliseltä, oikealta ja kohtuulliselta tuntuisi, että kaupunki maksaa vuokran tiloista, jotka se edelleen vuokraa.

Kulttuuritilojen vuokraus on kaupungissamme ollut vaihtelevaista: työväenyhdistyksen kanssa tehtiin syyskuussa 1990 vuokrasopimus ajaksi 1.9. -31.12.90, vuonna -91 maaliskuussa ajaksi 1. 1.-31.12. ja vuonna 1992 huhtikuussa ajaksi 1.1. - 31.5. ja 1.9. - 31.12.92.

Joka vuosi sopimukset on siis tehty taannehtivasti. Elokuvateatteritoiminta on saanut kuitenkin jatkua yhdistyksen joustavuuden turvin. Työväenyhdistys oletti asian nytkin järjestyvän: olemmehan sentään julistautuneet muun ohella kulttuurikaupungiksikin.

Elokuva on yksi kulttuurin muoto, pian satavuotiaskin ja salonkikelpoinen. Jos se hallinnollisin päätöksin onnistutaan Kuhmosta lopettamaan, emme aivan pääse mitaleille mutta kuitenkin ensimmäiselle pistesijalle maamme elokuvateatterittomien kaupunkien joukkoon: Laitila, Nokia ja Raisio sijaitsevat suurten elokuvateatterikaupunkien lähistöllä, joten puute ei niissä Kuhmon tavoin tunnu.

Oletteko muuten tietoisia, että vuonna 1992 Kuhmossa järjestettiin noin 160 pääsymaksullista elokuvaesitystä? Kansalaisopiston, kulttuurilautakunnan ja seurakunnan esitysten kanssa kävijöitä oli lähes 5000! Eikö tämäkin joukko ole kulttuuripalvelunsa ansainnut? Pienen ajan kuluessa elokuvateatterin kassalla ilmoittautui kolmisensataa henkilöä, joiden vetoomus elokuvatoiminnan jatkuvuuden turvaamiseksi Kuhmossa kuitenkin näyttää kaikuvan kuuroille korville.

Kaupunginhallituksen lausunnon mukaan talousarviossa ei ole määrärahoja elokuvateatterin vuokriin. Kuitenkin kulttuuritoimen talousarviossa on 290.000 mk vuokriin. Niissä rahoissa ei ole korvamerkkiä. Nyt vuokrasaatavamme tammi-helmikuulta maksettiin momentilta, missä on 50.000 mk.

Olisipa mukava tietää, minne emo vuokrarahat on "sovittu". Päätöksiä niitten käytöstä ei nimittäin ole.

Vertailun vuoksi uskallamme mainita parista vuokrasopimuksesta, jotka on tehty marraskuussa 1990. Niissä maksetaan jatkuvaa vuokraa oletetusta käytöstä 10.000 mk/vuosi ja kansalaisopiston käytöstä eri vuokra. Olivatko varat vuoden 1990 talousarviossa? Tietävätkö päättäjät varanneensa rahat vuosien -91 , -92 ja 93 talousarvioon? Maksettu ainakin on. Jos kaupunki vetoaa siihen, ettei Kino-Ässän vuokraamisesta ollut "sovittu" talousarviota valmisteltaessa, tiedossa se oli, niin kuin olivat nämä muutkin vuokratilat. Kaupungin pitkäaikaisissa sopimuksissa on lisäksi maininta korvauksen suuruuden sopimisesta vuosittain. Onko sovittu? Kuka on sopinut? Toivomme avointa, rehellistä peliä ja käyttökorvauksia käytön mukaan. Suurennuslasin alla voidaan katsella monia muitakin menoja.

Elokuvateatteritoimintaan teknisesti varusteltuja tiloja ei ole muualla kaupungissamme. Muutkin kulttuurialat saavat tuke kaupungilta. Kyseessä on myös yksi työpaikka ja veronmaksaja kaupungillemme. "Hallinnollisin toimin ei ole tarpeellista tehdä enää lisää työttömiä", muistamme taannoin erään kuhmolaisen todenneen. Paljonko olemme valmiita maksamaan yhdestä uudesta työpaikasta? Onko se enemmän kuin 40.000 markkaa?

Mielestämme kaupungin suora tuki elokuvaesityksistä vastaavalle on edesmennyttä kahden sopimuksen järjestelmää parempi tapa. Nykyisen tasoisella vuokratuella toiminta voi jatkua entisessä paikassa, mutta siirtyminen Kuhmo-taloon on mahdotonta esim. sen vaatimien vuokrien ja teknisten puutteiden vuoksi.

Kaikesta huolimatta toivomme, että Kuhmon kulttuurikaupungissa annetaan kaikkien kukkien kukkia - myös elokuvakulttuurin. Työväenyhdistyksen ja kasvaneen katsojajoukon tuella kelat pyörivät kesäkuun alkuun. Toivottavasti sivistyslautakunta, jonka alueelle tilojen vuokraaminen nyt kuuluu, näkee myös elokuvakulttuurin kuuluvan Kuhmon kuvaan ja henkeen. Toivomme rakentavaa keskustelua ja sitä, ettei ikkunoita olisi yhteistyöltä kivitetty.

Anja Alanko, Kuhmon Sos.-dem. Ty:n puheenjohtaja

Jukka Lankinen, Kuhmon Sos. -dem Ty:n sihteeri