Artikkelihakemistoon

Kuhmolainen 16.1.1996

Vanhat julisteet kertovat elokuvan satavuotisesta historiasta. Muun muassa 1950- luvulla ne olivat suoranaista taidetta.

Korpikinon katsojamäärä nousi viime vuonna tuhannella

Elokuviin tuleminen on tietoinen valinta

Korpikinon katsojamäärien nousu tuhannella kertoo, että Kuhmossa tarvitaan kulttuuritarjonnan kentässä myös elokuvaa: Viime vuoden katsotuin elokuva myös Kuhmossa oli Markku Pölösen Kivenpyörittäjän kylä. Korpikinon hoitaja Jukka Lankinen kiittelee Spedeä, että hän piti Turhapuroillaan elokuvateatterit pystyssä pahimman laman yli.

Jukka Lankinen laittaa viikonlopun elokuvia ET:tä ja Yhdeksää kuukautta keloille esityskuntoon.


- Olen pyrkinyt pitämään Kuhmon elokuvatarjonnassa tasoa yllä. Mielestäni elokuvalla pitää olla jotain sanottavaa. Väkivaltaelokuvista en pahemmin välitä, vaikka niitäkin on esitettävä, tuumaa Lankinen.

Kastelijasta kurkunleikkaajaan
Elokuvan historia on kestänyt sata vuotta. Ensimmäinen elokuva Kasteltu kastelija on klassinen kertomus siitä miten poika polkee vesiletkun päälle. Kun kastelija menee katsomaan missä vika, irrottaa poika otteensa ja kastelija tulee kastelluksi. Tuo elokuva esitettiin Pariisissa 28. päivänä joulukuuta 1895. Ensimmäinen elokuva esitettiin Helsingissä 28. päivänä kesäkuuta 1896.
Lankisen mieliin painuvin elokuvaelämys on yli kolmen vuosikymmenen takaa. Se oli ranskalaisen merentutkijan ja kuvaajan Jaques-Yves Cousteaun elokuva Hiljainen maailma. Toinen mieleen painunut elokuva on viime syksyltä, Oikopolkuja. Se on elokuva, joka ei pitkästyttänyt, sillä monikerroksiset ihmiskohtalot pitivät tiiviisti otteessaan yli kolme tuntia.
Kastellusta kastelijasta on pitkä matka Kurkunleikkaajien saareen. Lankinen arvelee, että Renny Harlinin elokuvan kopion saaminen Suomen ensi-illan jälkeen ei liene vaikeaa.

Historia talteen

Ensimmäinen nimeltä tunnettu, kuhmolaisille elokuvia näyttänyt henkilö oli nurmeslainen ( - ehdessä lieksalainen - J.L.) valokuvaaja Kustaa Kolehmainen 1920-luvulla.

Kuhmo sai ensimmäisen oman elokuvateatterin vuonna 1939.Suojeiuskunta aloitti elokuvien esittämisen tammikuun 14. päivänä 1939. Ensimmäinen konemies oli Herman Heikkinen.
Viime sunnuntaina tuli kuluneeksi tasan 57 vuotta elokuvateatterin aloittamisesta. Esityspaikkana oli Korpilinna. Korpilinnassa elokuvatoiminta jatkuikin aina vuoteen 1969. Sitten tuli paussi, kunnes vuonna 1976 Kino Miilu aloitti nykyisissä tiloissa. Kino Miilu muuttui Kino Ässäksi ja toimi tuolla nimellä vuoteen 1993. Välillä oli esityspaikan nimenä vain Elokuvat, mutta vuonna 1994 paikan nimeksi tuli Korpikino menneisyyttä mukaellen.
Kuhmon elokuvan historian katsotuin elokuva on Edvin Laineen Väinö Linnan romaanin pohjalta tekemä elokuva Tuntematon sotilas. Elokuvan kävi katsomassa noin 3000 ihmistä kahden ja puolen viikon aikana.
Jukka Lankinen sanoo, että edelleenkin parhaiten menestyvät ne elokuvat, joilla on kirjallinen pohja.
- Voi kunpa voitaisiin yhdistää Kaurismäen veljesten ja Markku Pölösen kyvyt, niin siitä voisi syntyä jotain suurta, pohtii Lankinen.
Lankinen on kerännyt ahkerasti talteen Kuhmon elokuvahistoriaa. Takahuoneenhyllyillä on vanhaa kirjanpitoa Korpilinnan ajoilta. Ne pelastettiin viime hetkellä kaatopaikkakyydistä. Kokoamisen alla on vanha elokuvakone ja kokoelmista löytyy myös vanhoja elokuvajulisteita.
Elokuvien esittäjällä on Kuhmossa pulmia. Kaikista elokuvista ei tehdä niin monta kopiota, että niitä riittäisi ajoissa Kuhmoon asti. Suuret elokuvateatterit pitävät niitä ohjelmistossaan. Bondia kuitenkin tehdään niin, että lähiaikoina Bondin ystävät pääsevät keräämään lasinsiruja ja jännittämään pelastuuko kaunotar vai ei.
Elokuvateattereiden on pakko pitää kiirettä. Elokuvia tehdään videoiksi puolen vuoden kuluttua ensi-illasta. Vain harvoja elokuvia pantataan, niin ettei niitä saa vähään aikaan vuokrata videoina.
Jukka Lankinen sanoo, ettei ehdi paljon television elokuva tarjontaa seurata, vaikka monet elokuvat tulee otetuksi nau talteen myöhempää katselua varten. (ls)