"Uusi sivui Kuhmon hämmästyttävään kulttuurihistoriaan!"
Esiin nousseiden kyselyjen johdosta kommentoin Anja Alangon Kuhmolaisessa 15.8.2006 ollutta kirjoitusta
"Lopettaisit jo, Jukka Lankinen!":
1) En ole tehnyt ensimmäistäkään elokuvaan liittyvää oikaisuvaatimusta omissa nimissäni. Oikeushenkilö ja luonnollinen henkilö ovat eri asioita.
2) Elokuvien virallisia katsojatilastoja ovat vuodesta 1969 alkaen koonneet Suomen elokuvasäätiö ja Suomen Filmikamari. Tiedot ovat julkisia.
3) Korpikinossa esityksiä ei milloinkaan ole ollut "useita satoja/vuosi". Enimmillään vuonna 1994 esityksiä oli 280 ja vuonna 2005 lehti-ilmoitusten perusteella hieman alle 190.
4) Missään yhteydessä ei ole väitetty: "yhdistys olisi saanut myös vuodelle 2006 elokuvateatteritoimintaan avustusta säätiöltä, jos vain olisi hakenut."
5) Elokuvateattereiden toimintatukea ei ole rajattu pelkästään kotimaisiin elokuviin. Kuluvana vuonna sai elokuvasäätiön 1500 - 5000 euron tuen 66 hakijaa ja Vuonna 2004 hakijoita oli 73, joista suurin osa - 69 hakijaa - tukea myös sai.
6. "Kotimaisen lastenelokuvan Suomen ensi-illan ympärille" suunnitellusta tapahtumasta saimme Kuhmolaisesta 9.7.2004 lukea:
"Korpikinossa järjestetään näillä näkymin syyskuussa (2004) elokuvatapahtuma, joka tuo alaa esiin myös ammatillisesta näkökulmasta. Korpikinon elokuvatoimintaa vetävä Anja Alanko kertoi, että työväenyhdistys on saanut tapahtuman järjestämiseen rahaa Suomen elokuvasäätiöltä...Elokuvaesityksen ympärille tuodaan laajemmin alan esittelyä. Hän toivoo, että yhteistyössä sivistystoimen, -lautakunnan ja kulttuuritoimen kanssa esiteltäisiin muun muassa kouluvierailujen avulla elokuva-alaa, ohjausta, näyttelemistä, tuottamista, kuvaamista ja muita töitä oppilaille, opettajille, työvoimahallinnolle ja sen kurssilaisille. Tapahtumassa olisi siis kulttuurin lisäksi myös ammatillinen teemasisältö. Ensimmäisen tapahtuman rahoituspohjaa on saatu kuntoon avustuksen kautta. Alanko piti mahdollisena, että tapahtuma saa vuosittain jatkoa..."
Ainoa "kotimaisen lastenelokuvan Suomen ensi-ilta" vuonna 2004 oli joulukuussa ensi-iltansa saanut "Pelikaanimies". Vuoden 2005 ainoa lastenelokuva oli 7.10.2005 ensi-iltaan tullut "Valo". Kumpaakaan elokuvaa ei Kuhmossa ole julkisesti esitetty, ei tapahtumien yhteydessä eikä muutenkaan.
Lopuksi totean vielä:
Useana vuonna olen esittänyt kansalaisopiston ohjelmaan myös keväällä 1998 lakannutta elokuvapiiriä. Esitykset on torjuttu.
Kaupungin avustuspolitiikan harkinnanvaraisuudesta käyttäisin mielelläni ilmaisua "harkinnanvaraista tolkuttomuutta". Oulun hallinto-oikeus on kumonnut Kuhmon kaupunginhallituksen päätöksiä ja määrännyt kaupungin maksamaan tähän mennessä kolme kertaa Kuhmon elokuvakerhon oikeudenkäyntikulut - syynä Kuhmon Sos.-dem. Työväenyhdistys r.y:n luottamushenkilöiden (Anja Alanko, Martti Malinen, Kari Peltonen ja Eira Piipponen) sekaantuminen kilpailijaksi leimaamansa yhteisön avustuspäätöksiin. Tätä väärää menettelyä kaupunginhallitus koittaa puolustella. Woodpoliksen imagoon tämä tietysti tuo oman pikantin lisukkeensa, mutta Puu- ja pölkkypäät katsoisin kuitenkin mieluummin elokuvien aihepiiriin kuuluviksi.
Otsikkoon siteerattua "Tuntemattoman sotilaan" Hietasta edelleen mukaillen: "Mää olen niin kauhian hämmästynyt etten mää ittekkä ollenka tier kuin hämmästyny mää ole."
Jukka Lankinen